
Malkara Süt Üreticileri Birliği Başkanı Osman Turgutlugil yaptığı yazılı basın açıklamasında; Süt Hayvancılığı Can Çekişiyor. Tüm sektörlerde üretici maliyetlerinin %50 civarında arttığı bu günlerde süt fiyatının arttırılmaması önümüzdeki dönemde süt üretimi ve hayvancılığı bitirecektir” dedi.

MALKARA SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI OSMAN TURGUTLUGİL’İN YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI;
“Süt üreticisi girdi maliyetlerinin günden güne düzensiz şekilde arttığı bu dönemde üretmekten vazgeçmektedir. Çalışıp üretirken zarar eden süt üreticisi Ulusal Süt Konseyi'nin hangi maliyetleri ve kriterleri dikkate alarak referans süt fiyatını belirlediğini sorgulamaktadır.
Ezildiği borç sarmalından kurtulmak için besi ve süt hayvanlarını kestirmekte ve satmaktadır. Yıllar itibari ile genel kabul görmüş uygulama 1 lt süt bedeli karşılığı 1,50 kg yem satın alma paritesinin son yıllarda 1,30 kg/yem olarak uygulanırken Ekim-Aralık dönemi için belirlenen 12,65 TL/Litre referans süt fiyatının nasıl belirlendiğini Toplama - Soğutma ve Nakliye primlerinin belirsizliği sorun yaratmaktadır.
Süt ve besi hayvancılığında kullanılan temel girdilerin (Yem ve diğer) sürekli artmaktadır. Acilen girdi maliyetlerinin düşürülerek yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmelidir.
Süt fiyatlarını etkileyen diğer unsur devlet desteklemelerinin; çok değişken ve zamanında ödenmemesi üreticiyi ayakta tutacak miktarda belirlenmemesi süt ve besi hayvancılığının sorunlarını çözüme ulaştırmamaktadır.
Sanayicimiz açısından da iç tüketimin yaygınlaştırılması talep artışının sağlanması ihracat yollarının arttırılması gerekmektedir.
Tüm sektörlerde üretici maliyetlerinin %50 civarında arttığı bu günlerde süt fiyatının arttırılmaması önümüzdeki dönemde süt üretimi ve hayvancılığı bitirecektir.
Piyasa şartlarında oluşmayan çeşitli şekillerde baskılanan süt fiyatı, yem fiyatındaki son bir ayda %25-30’luk artışlar üreticimizi hayvancılık yapmaktan bezdirmiş, üretici kesim fiyatları uygun olduğunda süt hayvanlarını kestirip üretimden vazgeçmektedir.
Üreticimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, yem ve girdi fiyatlarındaki düzensiz artışların önlenmesi gerekmektedir.
İç talep ve ihracatın desteklenmesi, süt destekleme ödemelerinin yeterli miktar ve belirlenen zamanlarda düzenli ödenmelidir.
Üretime sevdalı insanların bezdirilmeyip desteklenmesi, üreticinin hayvan varlığının arttırılmasının kolaylaştırılması gerekmektedir” dedi.
Yorum Yazın